Kraamzorg

Kraamzorg

Kraamzorg 

Iedereen in Nederland heeft recht op kraamzorg. Kraamzorg houdt in dat moeder en kind thuis de verzorging, begeleiding en ondersteuning krijgen die nodig is. 

De kraamverzorgende helpt met de licht huishoudelijke basistaken die direct te maken hebben met de zorg voor moeder en baby. Voor de extra huishoudelijke taken, die de kraamvrouw tijdelijk niet zelf kan doen, dien je zelf mantelzorg in te schakelen.

De kwaliteit van zorg

Alle kraamverzorgenden die via Kraamzorg B-Lief werken hebben een gedegen, professionele opleiding gevolgd en bieden kraamzorg van hoge kwaliteit. De kraamverzorgende richt zich in het bijzonder op de zorg voor moeder en baby. Daarnaast neemt de kraamverzorgende de zorg voor de andere gezinsleden en zorg voor de dagelijkse huishouding op zich. Zo kun je samen met je gezin optimaal genieten van de kraamtijd.
Het takenpakket van de kraamverzorgende is afhankelijk van je eigen wensen. In overleg met de kraamverzorgende bepaal je wat haar taken zullen zijn. Verder zal de kraamverzorgende je ruimschoots voorzien van adviezen en tips omtrent de voeding en verzorging van je baby. Je kunt met alle vragen over de bevalling en kraamtijd bij de kraamverzorgende terecht. De kraamverzorgende zorgt ervoor dat je na afloop van de kraamtijd de verzorging van je kindje vol vertrouwen kunt voortzetten.

Landelijk Indicatieprotocol

Met grote zorgvuldigheid hebben alle kraamzorgaanbieders, verloskundigen en verzekeraars in Nederland een landelijk indicatieprotocol kraamzorg ontwikkeld; een handleiding waarmee op dezelfde manier wordt bepaald welke kraamzorg nodig is. Voor elke individuele situatie opnieuw en met een rechtvaardige en uniforme verdeling van de beschikbare middelen en capaciteit. Hierdoor kan iedereen rekenen op kraamzorg op maat. Wélke kraamzorg voor jou van toepassing is, wordt zo objectief mogelijk bepaald met het landelijk indicatieprotocol kraamzorg.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Het landelijk indicatieprotocol is de leidraad waarmee de inhoud van de zorg en het aantal uren zorg van de kraamzorg, die nodig is, wordt beoordeeld. Op drie momenten wordt gekeken hoeveel en welke kraamzorg nodig is. Dat noemen we de indicatiestelling. De eerste keer is dat bij een zwangerschapsduur van rond de 30 weken tijdens een intake. Het tweede en derde indicatiemoment vindt plaats tijdens de kraamweek in overleg met de verloskundige.

Extra ondersteuning

Kraamzorg is een noodzakelijke zorg, voor moeder en kind. Voor cliënten die extra begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een taalbarrière of sociaal-economische omstandigheden, zijn wij er ook. Onze kraamverzorgenden hebben de ervaring en kennis om de nodige ondersteuning te kunnen geven.

 
menu